Het Gemini College hecht veel waarden aan kwaliteit, en daarmee aan tevredenheid van leerlingen, ouders en personeel. Om onder deze betrokkenen zoveel mogelijk draagvlak te creëren liet het daarom toekomstige gebruikers van het gebouw, en andere Ridderkerkers, in de voorbereiding meedenken over de nieuwbouwplannen. Verder hield zij betrokkenen op haar website op de hoogte van alle ontwikkelingen, berichten uit de media en foto’s en video’s van de voortgang.

De uitdaging

Het Gemini College is klaar zijn voor een duurzame toekomst. Streven naar een energieneutraal gebouw, dat was een nadrukkelijke wens van de opdrachtgevers en dus de uitdaging voor aannemer Slokker Bouwgroep, Bink groep en Scheer en Foppen Installatietechniek (SFI). Diverse duurzaamheidsmaatregelen, zoals zonnepanelen en warmtepompen voor verwarming en koeling, zijn hiervoor toegepast.

Harm van Haaften, manager projecten bij SFI, zegt hierover: “bij een aanbesteding hebben we te maken met een bestek. Je kunt dan precies leveren wat er gevraagd wordt, maar wij kijken altijd nog even verder, ‘kan het nog beter, slimmer, duurzamer’? En vaak komen we dan nog tot een alternatief dat voordelig is voor iedereen, maar vooral voor de klant. Zo hebben we in dit project berekend dat we de juiste resultaten konden behalen met warmtepompen met een iets lichter vermogen. Dat levert dan een flinke energiebesparing op.

De sporthal en de school hebben elk een eigen techniekruimte en warmtepomp op het dak; alleen verwarmend voor de sporthal en ook koelend voor de school. Ook de gebouwbeheersystemen zijn gescheiden van elkaar. En op het dak staat een luchtbehandelingskast die de school per uur van 40.000 kuub verse lucht voorziet. Iedere ruimte in de school regelt door middel van CO2 meting de hoeveelheid lucht die de ruimte wordt ingebracht.”

Het Resultaat

Over resultaten gesproken. Daar is Van Haaften (en wij allemaal bij SFI) erg trots op: “Elk project heeft z’n issues. Dit project ook. Ik vind het ook helemaal niet erg om te zeggen dat niet alles even soepel is gelopen. Dat heb je soms. Maar het is hoe je ermee omgaat, hoe je deze issues oppakt. We hebben dat met z’n allen gedaan en ik ben echt heel trots op wat er nu staat: een prachtig pand met een zeer aangenaam klimaat.”

De komende jaren wordt de prestaties van de installaties gemonitord met de gebouwbeheersystemen. Denk hierbij aan energiebehoefte, energieverbruik, luchtkwaliteit en dergelijke. Inzichtelijk gemaakt op een energiedashboard. Deze informatie wordt ook gedeeld op een groot beeldscherm in de aula van de school. Zo worden ook de leerlingen bewust gemaakt van het klimaat in de school.

Gemini College Scheer en Foppen Installatietechniek

Omschrijving project

Uitgevoerd werk: Leveren en monteren van werktuigbouwkundige installaties.

Locatie: Ridderkerk

Marktsegment: Onderwijs

Oplevering: september 2022

1/

Onze opdrachtgever

Slokker Bouwgroep, met vestigingen in Almere, Amsterdam en Breda realiseert projecten in de sectoren woningbouw, onderwijs, zorg, commercieel, multifunctioneel, renovatie en transformatie.

Interesse gekregen in onze dienstverlening?

Vraag direct een vrijblijvend adviesgesprek aan of neem contact met ons op.