In woningen die zijn aangesloten op een warmtenet bevinden zich warmte-afleversets die ervoor zorgen dat de warmte van het warmtenet op een goede manier de woning in gaat. In nieuwe woningen en bij de vervanging van verouderde afleversets worden moderne sets gebruikt die het warme water voor de centrale verwarming en het warme tapwater in de woning scheiden. Het tapwater wordt dan ook in de woning verwarmd, in plaats van in de centrale regelkamer.

Den Haan: “De regelkamers die we ombouwen zijn uitgerust met een warmteoverdrachtstation om de warmte voor de cv in woningen te krijgen én een apart station voor tapwater. Dit tapwater wordt centraal verwarmd in deze regelkamer die in de wijk staat. Dit heet een CTW-systeem (centraal tapwater).

Bij de toepassing van de moderne afleversets in woningen hebben we te maken met een nieuwe situatie, een ITW-systeem (individueel tapwater). In dit systeem wordt het tapwater niet meer in de centrale regelkamer verwarmd, maar in de woningen zelf. In de woning bevindt zich een extra wisselaar die het tapwater daar verwarmd. Wij bouwen de centrale regelkamer zodanig om dat daar alleen nog een modern warmteoverdrachtstation staat die één warmtestroom naar de woningen stuurt.”

Coverafbeelding project ombouwen regelkamers stadsverwarming scheer en foppen installatietechniek

Doorlooptijd van ruim twee weken naar één dag

In één van de projecten waarmee we nu bezig zijn worden allereerst alle bestaande afleversets in de woningen vervangen door moderne sets. Pas daarna kunnen wij de regelkamers ombouwen. Een warmtenet kent meerdere regelkamers die elk een aantal woningen verwarmen. Den Haan legt ons uit wat er dan allemaal gebeurt

“We leveren nu een aantal standaard, moderne warmteoverdrachtstations voor de regelkamers. Type 1 tot en met 5. Dat is voor het onderhoud en dus voor de monteurs van de netbeheerders heel fijn, want dan weten ze precies wat ze aantreffen, ze kennen het type installatie en situatie.

Waar we voorheen per regelkamer ruim twee weken bezig waren met het ombouwen en we twee omschakelmomenten nodig hadden (de woningen werden aan het begin van die twee weken namelijk aangesloten op en aan het eind van de twee weken afgesloten van een tijdelijke regelkamer), bouwen we nu de regelkamer in één dag om en hebben we dus maar één omschakelmoment nodig.”

Hoe kan dat? Den Haan: “Dat kan omdat we gebruikmaken van de standaard warmteoverdrachtstations in de vorm van een skid (de complete installatie gemonteerd op een frame, red.). We doen alles prefab, we meten perfect in, bouwen alles op in Harderwijk, nemen de regelkamer uit bedrijf, tappen af, verwijderen de oude installatie, passen de elektrotechnische voorzieningen aan voor de nieuwe situatie, plaatsen het nieuwe station, sluiten die aan en nemen ‘em in bedrijf. Dat alles gaat nu veel efficiënter dan voorheen, in één dag.”

De stappen van het ombouwen van een regelkamer van CTW naar ITW

Op de vraag welke stappen in het hele traject worden genomen somt Den Haan op:

1. Het schouwen van de ruimte

In deze fase meten we de ruimte op. We maken inzichtelijk welke werkzaamheden er nodig zijn om tot een basissituatie te komen die nodig is voor het ombouwen. Zijn er extra werkzaamheden nodig? Dan doen we die vóór het ombouwen, zodat het ombouwen zelf altijd soepel en volgens eenzelfde procedure verloopt.

2. Het inmeten van alle techniek. Wat komt waar?

3. Overdracht aan tekenaar die alle perfect op ‘papier zet’.

4. Controle van de tekening door de montageleider.

5. Prefabricage

De regelkamer wordt in Harderwijk gesimuleerd, volledig gebouwd zoals die op locatie komt te staan. Zo wordt alles op maat gemaakt en weten we zeker dat de set op locatie past. We zorgen er zo voor dat we zo min mogelijk werk op de locatie zelf hoeven te doen.

6. De ombouwdag

Vanaf 9 uur (dan hebben de meeste mensen gedoucht) bereiden we de ruimte voor. De transporteur komt vervolgens de nieuwe set afleveren. Vervolgens bouwen we de ruimte om en nemen we de nieuwe set in bedrijf.

7. Een terugkomdag

Een dag later komen we nog even terug voor werktuigbouwkundige en elektrotechnische afrondingen. Dat zijn niet-kritische zaken voor de omschakeling, zoals beugels en kabels checken en de ruimte netjes achterlaten.

8. Daarna laten we de ruimte isoleren

9. Tot slot kan de netwerkbeheerder meteen na het in bedrijf nemen het station vervolgens monitoren, uitlezen en beheren.

1/

Onze opdrachtgevers

Het ombouwen van regelkamers doen wij voor verschillende netwerkbeheerders.

Interesse gekregen in onze dienstverlening?

Vraag direct een vrijblijvend adviesgesprek aan of neem contact met ons op.