Henk Franken, Technisch Accountmanager bij Scheer & Foppen Installatietechniek (SFI), is er verantwoordelijk voor dat de opdracht die SFI van Ennatuurlijk heeft gekregen soepel verloopt. Franken: “Het gebied Strijp-S is in een periode van 15 jaar veranderd van een afgesloten industriegebied (het werd ook wel ‘de verboden stad’ genoemd – red.) tot een hippe stadswijk waar van alles gebeurt. Er wordt ontwikkeld/gebouwd met oog voor behoud van industrieel erfgoed en daarbij schieten nieuwe gebouwen ook de hoogte in. Toren Niko wordt 109 meter hoog en heeft 32 verdiepingen.”

De opdracht

Het aansluiten van alle ruimtes in Niko, inclusief 333 woningen, op het warmtenet van Ennatuurlijk is een prachtig en uitdagend project waarmee we nog tot in het najaar van 2024 bezig zijn.

Franken vertelt over de werkzaamheden: “Onder in de toren bevindt zich een regelruimte. In deze ruimte installeren wij een Warmteoverdracht Systeem, een WOS, die de warmte van het warmtenet via leidingen naar alle ruimtes in de toren stuurt.

Hiervoor installeren we eerst een verdeelnet. Dat is een horizontaal ‘net’ van verdeelleidingen. Vanuit dit verdeelnet gaan op de juiste punten stijgleidingen omhoog. Die komen dan bijvoorbeeld in de meterkasten van de 333 woningen uit. Daarnaast zijn we weliswaar niet betrokken bij het opwekken van koude, maar installeren we wel alle leidingen voor het koelsysteem.

In de verschillende ruimtes plaatsen we een zogenaamde ‘afleverset’ die ervoor zorgt dat de warmte die vanuit het WOS ook in de ruimte kan worden verspreid en dat men kan beschikken over warm tapwater.

In dit project installeren we daarbij ook een ‘wisselaar’. Deze maakt het mogelijk dat alleen de warmte wordt afgegeven en het warmte water zelf niet direct in het centrale verwarminssysteem hoeft te worden gebracht. De druk is daar namelijk veel te hoog voor. Je kunt je voorstellen dat die druk enorm groot is wanneer je water 109 meter omhoog moet pompen. Bij elke 10 meter die je omhooggaat stijgt de druk met 1 bar. Een afleverset werkt normaal met 3 á 4 bar.”

De uitdaging

In een groot en langdurig project werken we samen met veel verschillende partijen. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende mensen die werken bij de opdrachtgever, de aannemer en onderaannemers. Miscommunicatie kan dan een dure en tijdrovende aangelegenheid worden. “De grootste uitdaging in het project is de afstemming van allerlei zaken tussen alle betrokken partijen”, zegt Franken. “Je bent afhankelijk van elkaar.”

Resultaat

Het uiteindelijke resultaat, dat alle ruimtes in Niko zijn aangesloten op het warmtenet, laat nog wel even op zich wachten. Naar verwachting wordt Niko eind 2024 opgeleverd. Franken: “We werken stap-voor-stap omhoog. Wanneer de aannemer een aantal etages heeft gebouwd, gaan wij erin om ons installatiewerk te doen. Zo boeken we steeds een succesje.”

Project Niko Eindhoven - Scheer en Foppen Installatietecniek

Omschrijving project

Uitgevoerd werk

In een toren van 109 meter hoog, met 32 verdiepingen, sluiten we 333 woningen, commerciële ruimtes, daghoreca, kantoren en andere voorzieningen aan op een warmtenet.

Locatie
Strijp-S, Eindhoven

Marktsegment
Stadsverwarming

Oplevering
Q4 2024

1/

Onze opdrachtgever

Ennatuurlijk wil helpen bij het verduurzamen van Nederland. Met energie uit de buurt, voor de buurt. Comfortabel, betaalbaar én vertrouwd.

Interesse gekregen in onze dienstverlening?

Vraag direct een vrijblijvend adviesgesprek aan of neem contact met ons op.