Enrico de Boer, projectleider bij Scheer en Foppen Installatietechniek: “Er is een warmtepomp in een geluidswerende omkasting boven op het dak van het ketelhuis geplaatst. De warmtepomp is gekoppeld aan de rookgascondensor van de WKK (de WarmteKrachtKoppeling). Een warmtekrachtkoppeling zorgt enerzijds voor de opwekking van warmte voor het stadsverwarmingsnet en anderzijds voor de opwekking van elektriciteit”.

Bijdrage aan duurzaamheidsdoelstellingen

“De nieuw gekoppelde warmtepomp draagt op twee manieren bij aan het verduurzamen van het ketelhuis. In de eerste plaats gebruikt de warmtepomp de uitlaatgassen van de WKK als bron. Deze uitlaatgassen hebben al een behoorlijke temperatuur waardoor de warmtepomp efficiënter kan produceren.

In de tweede plaats is er een parallelstand ingebouwd die ervoor zorgt dat, wanneer er in de zomer minder warmte nodig is, de warmtepomp ingezet kan worden voor een deel van het benodigd vermogen”, aldus de Boer.

De uitdaging

Bij dit project zijn veel partijen betrokken en dat brengt uitdagingen met zich mee.

De Boer: “Je moet je voorstellen dat de warmtepomp in een omkasting boven op het dak van het ketelhuis is geplaatst. Het staalbouwbedrijf heeft een stalen constructie gefabriceerd en gemonteerd waarop de warmtepomp via een hijskraan is geplaatst.

Door een ander bedrijf zijn er diverse gaten en doorvoeringen aangebracht voor de diverse leidingen. Weer een ander bedrijf heeft koppelingen gemaakt met diverse andere installatiedelen, waaronder pompen, warmtewisselaars en vaten in het ketelhuis.

En weer een ander bedrijf heeft diverse bekabelingen aangebracht voor de elektrische en instrumentele componenten.

Hoe meer partijen, hoe groter de uitdaging op het gebied van planning, inzet en samenwerking. En hoe meer componenten, hoe lastiger de softwarematige kant ervan, de regeltechniek. Met z’n allen is er een prestatie op maat neergezet!

Resultaat

Vanaf de zomer 2022 hebben we aan dit project gewerkt, we verwachten in Q1 van 2023 de installatie over te kunnen dragen aan Ennatuurlijk.

Stadsverwarming Wezenland SFI en Ennatuurlijk

Omschrijving project

Uitgevoerd werk
Toevoegen van een warmtepomp bovenop een bestaand ketelhuis.

Locatie
Wezenland, Deventer

Marktsegment
Stadsverwarming

Oplevering
Q1 2023

In samenwerking met
M en M Lastechniek, TH Klimaatbeheersing, Veolia, Bouwbedrijf Markslag, Carrier, Heikant Isolatie

1/

Onze opdrachtgever

Woonpalet is dé woningcorporatie van Zeewolde en beheert 2.000 huurwoningen. Het aanbod varieert van jongerenwoningen tot seniorenwoningen en van eengezinswoningen tot appartementen.

Interesse gekregen in onze dienstverlening?

Vraag direct een vrijblijvend adviesgesprek aan of neem contact met ons op.